Polityka Prywatności

CO TO JEST RODO? 

RODO jest unijnym prawem regulującym zasady ochrony danych osobowych, które stosujemy od 25 maja 2018 r. Od tego dnia nasza placówka przestrzega zasad określonych w RODO. 

Pełna nazwa RODO: Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. 
 
KTO JEST ADMINISTRATOREM DANYCH? 

Administratorem danych osobowych dzieci i rodziców jest: 
GLIWIKA Magdalena Szantyr 
ul. Francuska 98a/11 
40-507 Katowice, Polska 
NIP 9542807399 
 

GLIWIKA Wiktoria Serafin  
ul. Zygmuntowska 28/5 
44-113 Gliwice, Polska 
NIP 9691573311 

Z siedzibą: ul. Jasna 14 g.216 i 217 ,44-122 Gliwice 

Administrator danych jest odpowiedzialny za bezpieczeństwo przekazanych danych osobowych oraz przetwarzanie ich zgodnie z przepisami prawa. 

 
 
W JAKIM CELU I NA JAKIEJ PODSTAWIE PRAWNEJ WYKORZYSTUJEMY DANE? 

Dane osobowe dzieci i rodziców uzyskane w związku z uczęszczaniem dzieci do naszej placówki będziemy wykorzystywać w następujących celach: 

  • wykonywania działalności terapeutycznej, dydaktycznej, wychowawczej i opiekuńczej, w tym realizowania programów terapeutycznych, kontraktów terapeutycznych, przeprowadzenia rekrutacji dzieci oraz wykonania ciążących na nas obowiązkach prawnych. Obowiązki te określają przepisy prawa regulujące działalność w szczególności ustawa z dnia 14 grudnia 2016 r. Prawo Oświatowe (zgodnie z art. 6 ust. lit. c RODO) – „obowiązek prawny” 
  • wykonywania działalności terapeutycznej, dydaktycznej, wychowawczej i opiekuńczej, w przypadku wyrażenia przez Państwa zgody na wykorzystanie szczególnych kategorii danych osobowych, np. danych o stanie zdrowia dziecka – (podstawa prawna – art. 9 ust. 2 lit a RODO) – „zgoda”, 
  • umożliwienia łatwiejszego kontaktu oraz wykorzystywania wizerunku dzieci, w przypadku wyrażenia przez Państwa zgody na wykorzystanie danych osobowych w tych celach (podstawa prawna – art. 6 ust. 1 lit a RODO) – „zgoda”. 

Podanie danych osobowych w zakresie określonym przepisami ustawy Prawo Oświatowe jest wymogiem ustawowym i jest niezbędne do wykonywania przez naszą placówkę działalności terapeutycznej, dydaktycznej, wychowawczej i opiekuńczej. Odmowa ich podania uniemożliwi wykonywanie tych obowiązków przez naszą placówkę. 

 
JAK DŁUGO BĘDZIEMY WYKORZYSTYWAĆ DANE? 

Dane będziemy wykorzystywać przez okres wykonywania działalności dydaktycznej, wychowawczej i opiekuńczej oraz przez okres, w którym przepisy ustawy Prawo oświatowe nakazują nam przechowywać dokumentację. 

JAKIE MAJĄ PAŃSTWO PRAWA? 

Mogą Państwo złożyć do naszej placówki wniosek o: 

  • dostęp do danych osobowych (informację o przetwarzanych danych osobowych oraz kopię danych), 
  • sprostowanie danych, gdy są one nieprawidłowe, 
  • przeniesienie danych, w przypadkach określonych w RODO, 
  • usunięcie lub ograniczenie przetwarzania danych osobowych. 

Mają Państwo także prawo wnieść skargę do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, jeżeli uważają Państwo, że przetwarzanie Państwa danych osobowych narusza przepisy prawa. 

Udzielona zgoda na przetwarzanie danych osobowych może być wycofana w każdym czasie. 

 
KOMU PRZEKAZUJEMY PAŃSTWA DANE? 

Z zachowaniem wszelkich gwarancji bezpieczeństwa danych, Państwa dane możemy przekazać – oprócz osobom upoważnionym przez Administratora danych – innym podmiotom, w tym: 

  • podmiotom przetwarzającym je w naszym imieniu, np. dostawcom usług technicznych i podmiotom świadczącym nam usługi doradcze; 
  • innym administratorom, np. ubezpieczycielom. 

 
JAK MOŻNA SIĘ Z NAMI SKONTAKTOWAĆ W SPRAWIE OCHRONY DANYCH OSOBOWYCH? 

Nasza placówka zaprasza do kontaktu za pośrednictwem poczty elektronicznej: gliwika@gmail.com